Dla domu

Czy TikTok jest bezpieczny – co musisz wiedzieć przed założeniem konta w serwisie?

Platformę społecznościową TikTok każdego dnia oglądają miliony użytkowników z całego świata. Aplikacja w krótkim czasie zdobyła ogromną popularność, dzięki czemu w chwili obecnej posiada ponad 1,5 miliarda pobrań. TikTok z jednej strony daje bardzo duże możliwości kreatywnej ekspresji oraz zrobienia szybkiej kariery, z drugiej strony jak każde social media niesie za sobą duże ryzyko, zwłaszcza dla najmłodszych użytkowników. Sprawdź, jak skonfigurować ustawienia zabezpieczeń i prywatności w TikTok, aby zminimalizować ryzyko wycieku danych.  


Jak skonfigurować ustawienia zarządzania kontem w TikTok?

Wejdź w aplikację TikTok, a następnie kliknij ikonę Ja. Wejdź w Ustawienia klikając 3 kropki znajdujące się w prawym górnym rogu ekranu. Wejdź w Zarządzaj kontem, a następnie skonfiguruj ustawienia.

Czy TikTok posiada uwierzytelnienie dwuskładnikowe (2FA)?

W chwili obecnej aplikacja TikTok nie wspiera uwierzytelnia dwuskładnikowego. Nie oznacza to jednak, że nie posiada ona dodatkowych opcji do zabezpieczenia konta. Za pomocą TikToka uruchomisz dodatkową warstwę ochrony w postaci jednorazowego kodu wysyłanego na telefon użytkownika.

Opcja ta jest szczególnie ważna, gdy hasło do konta dostanie się w niepowołane ręce. Konfigurując to ustawienie pamiętaj, aby odłączyć numer telefonu od aplikacji w sytuacji jego zmiany bądź zgubienia urządzenia.               

Czy do TikToka zaloguję się za pośrednictwem uwierzytelnienia do innych serwisów?

Tak! Używając danych uwierzytelniających do Facebooka można zalogować się do aplikacji TikTok. Należy jednak pamiętać, aby konto to było odpowiednio zabezpieczone i chronione przed potencjalnym włamaniem bądź wyciekiem danych.

Czy w TikTok można wyłączyć zapisywanie haseł?

Domyślne ustawienia aplikacji zapamiętują wprowadzone poświadczenia, co jest bardzo wygodne w sytuacji, gdy urządzenie posiada inne zabezpieczenia np. PIN lub szlak odblokowania. W sytuacji, gdy urządzenie jest użytkowane przez większą liczbę użytkowników, rozważ wyłączenie zapamiętywania poświadczeń. W tym celu należy wejść w Zarządzanie kontem i odznaczyć opcję Zapisz dane logowania.

Czy w aplikacji TikTok można sprawdzić czy ktoś inny korzysta z Twojego konta?

Wyciek hasła może nastąpić podczas np. zalogowania się do swojego konta w aplikacji na innym urządzeniu lub poprzez cyberatak ukierunkowany na odczytanie haseł zapisanych na smartfonie. Jest to bardzo częsta metoda pozyskiwania danych, dlatego pomyśl nad antywirusem na smartfona, który w czasie rzeczywistym reaguje na zagrożenia. Jeżeli obawiasz się, że ktoś mógł uzyskać dostęp do konta:

  1. Kliknij Zarządzaj urządzeniami, aby zobaczyć smartfony, na których jest otwarte Twoje konto TikTok;
  2. Wyloguj konto z nierozpoznanych urządzeń klikając ikonę kosza i wybierając Usuń;
  3. Opcjonalnie – zmień hasło do swojego konta TikTok.

Jak skonfigurować opcje prywatności w serwisie TikTok?

Domyślnie profil TikTok jest widoczny dla wszystkich użytkowników. Aby skonfigurować opcje prywatności i zablokować możliwość znalezienia Twojego konta przez innych użytkowników, kliknij Ja na ekranie głównym, następnie trzy kropki znajdujące się w prawym górnym rogu aplikacji. Opcje prywatności skonfigurujesz w zakładce Prywatność i bezpieczeństwo.

Jak ustawić i profil prywatny w TikTok?

Jeżeli nie planujesz kariery na TikTok i potrzebujesz aplikacji wyłącznie do oglądania i udostępnia materiałów wideo, aktywuj profil prywatny. Ograniczy to grono użytkowników, którzy mogą oglądać Twoje materiały wyłącznie do zatwierdzonych osób. Aby ustawić konto jako prywatne, przejdź do sekcji Przejrzystość, a następnie przesuń suwak obok pozycji Konto prywatne.

Jeżeli Twoje konto posiada już obserwujące profile, zostaną one zatwierdzone automatycznie i będą miały dostęp do materiałów wideo. Prywatny profil nie ukrywa wszystkich informacji, a jego opis dalej będzie widoczny. Ze względów bezpieczeństwa nie zaleca się umieszczania w nim danych osobistych takich jak imię i nazwisko, adres zamieszkania, numer telefonu lub prywatny email.

Jak usunąć profil z rekomendacji w TikTok?

TikTok posiada funkcję polecania profili użytkowników jeżeli algorytm uzna, że posiadają one ciekawe i interesujące treści bądź użytkownicy się znają. Jeżeli nie chcesz, aby Twój profil pojawiał się w rekomendacjach, zablokuj tę możliwość wyłączając opcję Pozwól innym, by mnie znaleźli.

Jak usunąć spam, reklamy i wulgarne komentarze w TikTok?

Jak w każdym serwisie social media, również w TikTok część użytkowników może mieć złe intencje np. wysyła spam, zawirusowane linki bądź stosuje hejt i mowę nienawiści. Aby zabezpieczyć swoje materiały przed niechcianymi komentarzami, zablokuj tę sekcję wchodząc w opcję Kto może przesyłać mi komentarze i kliknij Znajomi lub wyłącz. Pamiętaj też, że niebezpieczne linki mogą być umieszczone na profilach, które Ty obserwujesz. Aby ograniczyć ryzyko zostania ofiarą np. phishingu – skorzystaj z antywirusa dla urządzeń mobilnych, który zablokuje wejście na taki adres.

Jeżeli chcesz, aby użytkownicy mogli komentować Twoje filmy, ale nie chciałbyś, aby pojawiały się pod nimi wulgarne komentarze bądź spam – skonfiguruj filtr słów kluczowych:

  • Wejdź w Filtry komentarzy;
  • Włącz Filtruj spam i obraźliwe komentarze.
  • Włącz opcję Filtruj słowa kluczowe i określ frazy, których nie chcesz widzieć pod swoimi materiałami. Jeżeli zostaną one wykryte przez aplikację, TikTok automatycznie je usunie.

Jak wyłączyć funkcję duety w TikTok?

W aplikacji TikTok dostępna jest również opcja dutów, czyli współdzielenia na ekranie filmu innego użytkownika z Twoim materiałem. Opcja wspiera kreatywność i jest wykorzystywana do wyrażenia podziwu dla twórcy. Jednak jest również często wykorzystywana w celu trollowania, tj. ośmieszenia twórcy. Jeżeli nie chcesz, aby inni użytkownicy tworzyli duety z Twoimi materiałami zmień ustawienie Kto może tworzyć z tobą duety. W ustawieniu wybierz Znajomi lub Wył.

Jeżeli chcesz wskazać konkretne materiały, z którymi inni użytkownicy nie będą mogli tworzyć duetów – zablokuj je. Aby to zrobić, otwórz wybrany film, kliknij w trzy kropki i wejdź do Ustawień prywatności i przesuń suwak na pozycję Wyłącz duet/reakcję na ten film.

Jak pozbyć się spamu z wiadomości w TikTok?

Ryzykiem pozostawienia możliwości kontaktu przez każdego użytkownika jest fakt, że w krótkim czasie Twoje konto może zalać fala spamu bądź potencjalnie niebezpiecznych wiadomości, zawierających np. phishing. Aby zablokować wiadomości spamowe, wejdź w opcję Kto może wysyłać Ci wiadomości i kliknij Znajomi lub Wyłącz.

Jak zabezpieczyć swoje filmy przed kradzieżą w TikTok?

Publikacja i dzielenie się filmami w aplikacji TikTok to jasna strona mocy tego serwisu. Ale oprócz oglądania istnieje możliwość pobierania materiałów innych użytkowników, co w efekcie może doprowadzić do kradzieży własności intelektualnej. Aby zabezpieczyć swoje materiały przed potencjalną kradzieżą aktywuj w TikTok opcję blokady pobierania wideo. Aby ją włączyć, wejdź w Ustawienia i przesuń suwak opcji Zezwalaj na pobieranie na Wyłącz.

Jak wyłączyć powiadomienia z TikTok?

Domyślnie aplikacja TikTok może wysyłać na smartfon użytkownika wiele niechcianych powiadomień i komunikatów np. odnośnie polubień, komentarzy, nowych filmów itd. Jeśli chcesz zablokować wyskakujące irytujące powiadomienia bezpośrednio w aplikacji:

  • Kliknij Ja na ekranie głównym;
  • Wejdź w Ustawienia klikając trzy kropki znajdujące się w prawym górnym rogu;
  • Wybierz Powiadomienia push;
  • Przesuń suwak w pozycję Usuń obok wybranych zdarzeń.

Jeśli chcesz zablokować wyskakujące irytujące powiadomienia bezpośrednio w telefonie z systemem Android i iOS:

Powiadomienia w TikTok na Androidzie

  • Otwórz ustawienia telefonu;
  • Kliknij Aplikacje i powiadomienia;
  • Przejdź do Powiadomień;
  • Przewiń w dół do listy aplikacji;
  • Znajdź TikTok na liście aplikacji i wyłącz powiadomienia.

Powiadomienia w TikTok na iOS

  • Otwórz ustawienia telefonu;
  • Przejdź do Powiadomień;
  • Znajdź TikTok na liście aplikacji i wyłącz powiadomienia z niego.

Jak zablokować użytkownika w TikTok?

Aby zablokować kłopotliwych użytkowników społeczności TikTok:

  • Otwórz profil użytkownika, który chcesz zablokować;
  • Kliknij ikonę trzech kropek w prawym górnym rogu ekranu;
  • Kliknij Blokuj;
  • Wybierz Potwierdź.

Jak zabezpieczyć dziecko korzystające z aplikacji TikTok?

TikTok oprócz rozrywki niesie za sobą również szereg zagrożeń, zwłaszcza dla najmłodszych użytkowników. Rodzice powinni mieć wpływ na to, jakie treści ogląda i wrzuca do sieci ich dziecko. Dokonasz tego instalując antywirus z funkcją kontroli rodzicielskiej,  która ochroni młodszego odbiorcę m.in. przed szkodliwymi lub niedostosowanymi treściami. Sprawdź dodatkowe funkcje ochrony rodzicielskiej: